AKTUELNO

Za Srbiju je od izuzetnog značaja odnos sa Turskom, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić u Istanbulu ističući da smo uspeli da podignemo nivo trgovinske razmene na više od milijardu evra, što je velika stvar za našu zemlju.

- I trgovinska razmena će samo da raste. Turci su turisti broj jedan u Srbiji, od velikog značaja za nas i dolaziće sve više - primetio je Vučić, u izjavi nakon bilateralnog, a zatim i trilateralnog sastanka u Istanbulu.

Kako je dodao, sa Erdoganom je razgovarao o novim fabrikama i investicijama, ističući da je velika i značajna podrska i pomoć turskog predsednika.

- Jer, kada on kaže da je neka zemlja prijateljska onda je to dobar ambijent za sve one koji žele da ulažu - kazao je predsednik Srbije.

On je naveo da će u novu fabriku u Kraljevu investirati čovek koji je vlasnik "Four sešions" hotela u Istanbulu, Bodrumu i još nekoliko gradova i jedan od prijatelja turskog predsednika.

- To je 2.500 ljudi, za nas ogroman značaj. Dolaziće nove i nove turske kompanije - naveo je Vučić.

Kako je istakao, sa truskim predsednikom razgovarao je o regionalnim i globalnim pitanjima.

- Istovremeno smo, čini mi se, uspeli dodatno da približimo odnose Srbije i Turske i oni su veoma, veoma dobri danas - rekao je Vučić.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da bi rezultati današnjeg sastanka sa sa predsednicima Srbije i Turske Aleksandrom Vučićem i Redžepom Erdoganom mogli da budu istorijski.

On je rekao da je Erdogan obećao da će se pronaći način da se napravi autoput koji bi napravio krug Sarajevo - Zenica - Tuzla - Brčko - Bijeljina - Beograd, pa onda preko Požege i Višegrada nazad do Sarajeva.

Osim toga, od istorisjskog značaja moglo bi da bude i ono na čemu je insistirao Vučić, koji je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom, kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li su njegovi i Vučićevi odnosi sada bolji, Izetbegović je rekao da nije zaboravio reakcije u Srbiji nakon njegovih izjava o Kosovu, ali da zbog budućih odnosa može da pređe preko toga.

Dogovorena gradnja puta na relaciji Sarajevo-Beograd

Bosanski portali prenose večeras da je na sastanku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem dogovorena gradnja obe ponuđene trase u kombinaciji autoput-brzi put na relaciji Sarajevo-Beograd. Kako navodi Klix.ba, ključna tema sastanka bili su infrastrukturni projekti u BiH i Srbiji u kojima učestvuje i Turska, a glavna tema je izgradnja brzog puta Sarajevo-Beograd, o čemu ideja postoji već godinu dana te se u međuvremenu razgovaralo o potencijalnim trasama. Srbija je poručila još ranije da će pristati na bilo koju trasu i da je na BiH da se opredeli, navodi bosanski portal, koji tvrdi da su u BiH izdvojene dve trase, od kojih je prva ona koja bi Sarajevo i Beograd spojila preko Tuzle i Bijeljine, što podržava Federacija BiH, ali i deo stranaka iz Republike Srpske. Drugu trasu - onu koja bi glavne gradove BiH i Srbije spajala preko Višegrada, odnosno istočne Bosne i nastavila se preko Vardišta na srpski autoput, podržava vlast u Republici Srpskoj, navodi se u tekstu. Na istanbulskom sastanku je, pišu bosanski mediji, prihvaćen predlog da se grade obe te trase - i ona preko Tuzle i ona preko Višegrada, kojima bi se faktički zatvorio krug. Mediji naglašavaju da će taj projekat u potpunosti finansirati Turska, čije će firme graditi brz put, ali će angažovati domaću radnu snagu. Pri tom će se, kako objašnjavaju, koristiti takozvani BOT model, po principu izgradi-poseduj-koristi-predaj, što bi u praksi značilo da će Turska u potpunosti snositi troškove izgradnje puta, jedan određeni period naplaćivati korišćenje, kao oblik koncesije, i zatim to predati BiH i Srbiji. Ono što je potrebno da bi sve to postalo operativno jeste da nadležni organi u BiH prihvate taj predlog.

#Aleksandar Vučić

#Poseta

#Turska

'